Logo Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens Leidsche Rijn

Bij alle activiteiten houden wij ons aan de RIVM richtlijnen

Volg ons ook op Facebook, Instagram en Twitter!

Word nu lid >

Laatste tweets

3 dagen geleden
De eerste prijs in onze succesvolle Eerste Digitale Historische Pubquiz ging naar zoon Perre van Duinen en moeder @Evalien030. Hun strategie, een combi van kennis en gokken leverde hen de bierproeverij van onze sponsor @MaximusBier die door Niels Mulder werd uitgereikt. https://t.co/YoCNC5UZA8 histvervdmh photo
3 dagen geleden
Heeft u al een kaartje voor de #webinar van Kees Rasch over de #geschiedenis van #DeMeern e.o.? Kees neemt u mee in 3000 jaar geschiedenis van het dorp aan de #LeidscheRijn voor slechts 2,50 euro (voor leden gratis). https://t.co/bEaqxENVLw… https://t.co/XsYpMveYv6 histvervdmh photo
5 dagen geleden
De prijswinnaars van onze historische pubquiz, Evalien van 't Veen met haar zoon Perre. De prijs werd gesponsord door Maximus. De prijs werd uitgereikt door Niels Mulder van Maximus Brouwerij. https://t.co/n3PymYjWv4 histvervdmh photo
6 dagen geleden
Woensdag 21 april 2021 is er een webinair over de
eeuwenoude historie van De Meern gepresenteerd door Kees

21 april van 20.00 tot ca. 21.00 uur. Kosten voor deelname bedragen € 2,50. Voor leden van de Historische Vereniging is het gratis.

https://t.co/pWGBqvX3vo https://t.co/u4YpOcSjZB
histvervdmh photo

Wie zijn wij?

Wij zijn de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn. We zijn opgericht in 1981 om de rijke  geschiedenis in ons werkgebied te bewaren, behouden en publiektoegankelijk te maken. Ons werkgebied is dezelfde als in 1981. In 1981 behoorde de huidige Utrechtse wijken Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn tot de zelfstandige gemeente Vleuten-De Meern die op 1 januari 2001 is opgegaan in de gemeente Utrecht. Het gebied kent een rijke historie van bijna 3000 jaar ononderbroken bewoning. Historie die wij willen bewaren en uitdragen, maar ook willen inzetten als gemeenschappelijke interesse van de ‘oude’ en vele ‘nieuwe’ bewoners van ons gebied. 

We zijn gevestigd in de Broederschapshuisjes, Dorpsstraat 1, Vleuten, met ons museum annex kenniscentrum. 

Wij zijn een vrijwilligersorganisatie met een ANBI-status. Alle functies binnen de Historische Vereniging worden door vrijwilligers bemenst. Het lidmaatschap vormt de basis van onze vereniging. Dat geldt ook voor onze begroting. Daarnaast wordt ons tijdschrift grotendeels gefinancierd door adverteerders in ons blad. Tot slot ontvangen we een tegemoetkoming in de huur van ons museum/kenniscentrum van de gemeente Utrecht en andere projecten worden op project basis extern gefinancierd. 

De historische vereniging is actief
op de volgende terreinen:
– Lokale historie
– Archeologie
– Monumenten
– Genealogie

Kenniscentrum en Museum De Broederschapshuisjes

De historische vereniging heeft een kenniscentrum en museum in Vleuten. Dit is gevestigd in de Broederschapshuisjes, Dorpsstraat 1 in Vleuten.

De nieuwe tentoonstellingsruimte
Ik wil graag lid worden van de Historische Vereniging en schrijf mij bij deze in voor het lidmaatschap.
U kunt ons ook financieel steunen. Aangezien we een Algemeen nut beogende instelling (ANBI) zijn, kunt u gebruikmaken van bepaalde belastingvoordelen bij erflatingen of schenkingen. Uw bijdrage helpt onze vereniging om activiteiten te ontplooien de bewustwording van de rijke geschiedenis van ons gebied te versterken en om ons cultureel erfgoed te bewaren en ontsluiten.
Broederschapshuisjes
Oude tekening De Meern
De opgraving van een Romeins schip in 2003