Logo Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens Leidsche Rijn

Bij alle activiteiten houden wij ons aan de RIVM richtlijnen

Volg ons ook op Facebook, Instagram en Twitter!

Word nu lid >

Laatste tweets

Donderdag 19 mei vanaf 20.00 uur interessante lezing van @advanliempt over zijn boek “the roaring fifties’ in @schalmdemeern. Tickets via onze website :
https://t.co/c1aCthCJhu https://t.co/M5e5WgqcRv
histvervdmh photo
Mijn presentatie over (vooral) jonge monumenten in Vleuten-De Meern @histvervdmh is nu terug te zien! (Begint wat abrupt, daarna eerst nog iets over Utrecht. Dan volgen Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn.)
https://t.co/P391vquqoO
Wie wil meedoen met een team uit #vleutendemeern of #leidscherijn ?

De ‘Groate Utreg Kwis’ – De Groate Utreg Kwis

De Groate Utreg Kwis – Stad zonder muren, stad in verbinding https://t.co/q1lRrTaRy3
Jochie, wijffie, doe jij ook mee met “De Groate Utreg Kwis” tijdens 900 jaar Utrecht?
Leer mekaor en je stadsie beter kenne! Meld je gratis aan via: https://t.co/kcpUOKrxdX.
@GroateUtregkwis @ontdekutrecht @ProvUtrecht @GemeenteUtrecht #utrecht900 https://t.co/fS0vuSvpht
histvervdmh photo

Wie zijn wij?

Wij zijn de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn. We zijn opgericht in 1981 om de rijke  geschiedenis in ons werkgebied te bewaren, behouden en publiektoegankelijk te maken. Ons werkgebied is dezelfde als in 1981. In 1981 behoorde de huidige Utrechtse wijken Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn tot de zelfstandige gemeente Vleuten-De Meern die op 1 januari 2001 is opgegaan in de gemeente Utrecht. Het gebied kent een rijke historie van bijna 3000 jaar ononderbroken bewoning. Historie die wij willen bewaren en uitdragen, maar ook willen inzetten als gemeenschappelijke interesse van de ‘oude’ en vele ‘nieuwe’ bewoners van ons gebied. 

We zijn gevestigd in de Broederschapshuisjes, Dorpsstraat 1, Vleuten, met ons museum annex kenniscentrum. 

Wij zijn een vrijwilligersorganisatie met een ANBI-status. Alle functies binnen de Historische Vereniging worden door vrijwilligers bemenst. Het lidmaatschap vormt de basis van onze vereniging. Dat geldt ook voor onze begroting. Daarnaast wordt ons tijdschrift grotendeels gefinancierd door adverteerders in ons blad. Tot slot ontvangen we een tegemoetkoming in de huur van ons museum/kenniscentrum van de gemeente Utrecht en andere projecten worden op project basis extern gefinancierd. 

De historische vereniging is actief
op de volgende terreinen:
– Lokale historie
– Archeologie
– Monumenten
– Genealogie

Kenniscentrum en Museum De Broederschapshuisjes

De historische vereniging heeft een kenniscentrum en museum in Vleuten. Dit is gevestigd in de Broederschapshuisjes, Dorpsstraat 1 in Vleuten.

De nieuwe tentoonstellingsruimte
Ik wil graag lid worden van de Historische Vereniging en schrijf mij bij deze in voor het lidmaatschap.
U kunt ons ook financieel steunen. Aangezien we een Algemeen nut beogende instelling (ANBI) zijn, kunt u gebruikmaken van bepaalde belastingvoordelen bij erflatingen of schenkingen. Uw bijdrage helpt onze vereniging om activiteiten te ontplooien de bewustwording van de rijke geschiedenis van ons gebied te versterken en om ons cultureel erfgoed te bewaren en ontsluiten.
Broederschapshuisjes
Oude tekening De Meern
De opgraving van een Romeins schip in 2003