logo_HistVer_2021_vierkant

Volg ons ook op Facebook, Instagram en Twitter!

Word nu lid >

Laatste tweets

De Historische Vereniging VDMH organiseerde een tentoonstelling over 100 jaar tuinbouw. Niet zonder reden, want het huidige Leidsche Rijn was in vroeger jaren ‘de moestuin’ van de stad Utrecht. Tot 1 mei in het Broederschapshuis.
Bericht van Joyce van Es.
https://t.co/lQAStn7q7g
Leidsche Rijn #Langerak: links 1997; rechts 1999: de eerste woningen van de 'Vinex'-wijk Leidsche Rijn zijn klaar. Wie heeft nog mooie verhalen over Leidsche Rijn voor onze tentoonstelling medio dit jaar? Graag zenden aan @Evalien030 of evalien @even-hier.nl. Dank! https://t.co/dz8AWYOena histvervdmh photo
Kom kijken naar en snuffelen in onze unieke interactieve tentoonstelling over 100 jaar tuinbouw in ons gebied!
https://t.co/NT5cy5srQN https://t.co/t1is7C2mP5
histvervdmh photo

Wie zijn wij?

Wij zijn de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn. We zijn opgericht in 1981 om de rijke  geschiedenis in ons werkgebied te bewaren, behouden en publiektoegankelijk te maken. Ons werkgebied is dezelfde als in 1981. In 1981 behoorde de huidige Utrechtse wijken Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn tot de zelfstandige gemeente Vleuten-De Meern die op 1 januari 2001 is opgegaan in de gemeente Utrecht. Het gebied kent een rijke historie van bijna 3000 jaar ononderbroken bewoning. Historie die wij willen bewaren en uitdragen, maar ook willen inzetten als gemeenschappelijke interesse van de ‘oude’ en vele ‘nieuwe’ bewoners van ons gebied. 

We zijn gevestigd in de Broederschapshuisjes, Dorpsstraat 1, Vleuten, met ons museum annex kenniscentrum. 

Wij zijn een vrijwilligersorganisatie met een ANBI-status. Alle functies binnen de Historische Vereniging worden door vrijwilligers bemenst. Het lidmaatschap vormt de basis van onze vereniging. Dat geldt ook voor onze begroting. Daarnaast wordt ons tijdschrift grotendeels gefinancierd door adverteerders in ons blad. Tot slot ontvangen we een tegemoetkoming in de huur van ons museum/kenniscentrum van de gemeente Utrecht en andere projecten worden op project basis extern gefinancierd. 

De historische vereniging is actief
op de volgende terreinen:
– Lokale historie
– Archeologie
– Monumenten
– Genealogie

Kenniscentrum en Museum De Broederschapshuisjes

De historische vereniging heeft een kenniscentrum en museum in Vleuten. Dit is gevestigd in de Broederschapshuisjes, Dorpsstraat 1 in Vleuten.

De nieuwe tentoonstellingsruimte
Ik wil graag lid worden van de Historische Vereniging en schrijf mij bij deze in voor het lidmaatschap.
U kunt ons ook financieel steunen. Aangezien we een Algemeen nut beogende instelling (ANBI) zijn, kunt u gebruikmaken van bepaalde belastingvoordelen bij erflatingen of schenkingen. Uw bijdrage helpt onze vereniging om activiteiten te ontplooien de bewustwording van de rijke geschiedenis van ons gebied te versterken en om ons cultureel erfgoed te bewaren en ontsluiten.
Broederschapshuisjes
Oude tekening De Meern
De opgraving van een Romeins schip in 2003