Vademecum

Vademecum historische begrippen uit het gebied van Vleuten, De Meern en Haarzuilens:

Alendorperweg: Weg van zeer oude oorsprong. Staat op de kaart van 1862 vermeld als Alendorperdijk. Dijk heeft in de streek rond Vleuten-De Meern vaak de betekenis van weg. Loopt door het voormalige akkerbouwgebied op de stroomweg van Vleuten, het voormalige tuinbouwgebied.

Bochtdijk:  Deze weg is ten tijde van de herbouw van het kasteel de Haar enigszins recht getrokken. De ontginningsbasis van de Hoge Haar liep ongeveer op deze plaats. Het Oostelijk gedeelte heete vroeger Haardijk.

Burg. Verderlaan: Oorspronkelijk was deze weg een overpad t.b.v. de eigenaar en huurder van hofstede het Strijland (gemeente Utrecht). Tot 1938 bleef de weg een particuliere tolweg. Vanaf ca. 1800 toen de R.K. kerk in Oudenrijn werd gebouwd was de Burg. Verderlaan een kerkweg lopend van de Hoge Weide tot de Leidsche Rijn.

Dorpsstraat: Van zeer oude oorsprong. Interlokale weg over de stroomrug, volgt de loop van de Vleuter Wetering. De pastoor Ohllaan heette vroeger ook dorpsstraat, voor de aanleg van de Hindersteinlaan in de jaren ’60.

Eikslaan: Op de kaart van 1862 aangegeven als voetpad, zonder naam. Genoemd naar het laat-middeleeuwse huis den Eyk, dat op deze plaats gelegen was.

Eikstraat: Was vroeger een gedeelte van van de Ockhuizerlaan, waarvan een deel is verdwenen bij de herbouw van kasteel de Haar. Aan de Eikstraat ligt de zestiende/zeventiende eeuwse boerderij “de Koningshof”.

Enghlaan: Het oude toegangspad naar de laat-Middeleeuwse ridderhofstad den Engh. Dit pad liep door tot aan de Utrechtseweg, maar is uiteengevallen in twee delen door de aanleg van de spoorweg Utrecht-Rotterdam. De Englaan loopt met een bocht om het oude riddermatige goed heen en komt uit op de Thematerweg.  Hier staat een paal, die herinnert aan de tijd dat het kasteel ook aan de deze zijde zijn eigen “toepad” had.

 

 

 

Bron: Inventarisatie historische bebouwing Gemeente Vleuten – De Meern (1989)