logo_HV_2022_25jrLR

Decembernummer (2020) van ‘Rond Leidsche Rijn en Vleutensche Wetering’

door | 19 december 2020 | Tijdschriften

Met onder meer:

  • Raadhuis Vleuten: bijna 100 jaar ontmoeten en verbinden van mensen;
  • Het boerderijenlint langs de Rijksstraatweg en de Zandweg in De Meern;
  • Dagboek van de Razzia Rotterdam, November ‘ 44: Naar het front.

Raadhuis Vleuten: bijna 100 jaar ontmoeten en verbinden van mensen

Iedereen in onze omgeving kent wel het monumentale gebouw tegenover de Rooms-Katholieke Willibrordkerk in Vleuten. Een pand met een rijke historie en altijd gericht op het ontmoeten en verbinden van mensen. Wat gebeurt er op dit moment in dit gebouw en wat is er allemaal gebeurd in die bijna 100 jaar dat het er staat?

Het boerderijenlint langs de Rijksstraatweg en de Zandweg in De Meern

Het boerderijenlint in De Meern kent een lange geschiedenis. In de 13e eeuw werd dit gebied ontgonnen door de bisschop van Utrecht en geschikt gemaakt voor landbouw. De gegraven wetering, die later werd verbreed tot de Leidse Rijn vormde de afwatering van het gebied. De huidige boerderijen hebben vrijwel allemaal hun oorsprong in die ontginningen. Sommige boerderijen stammen al uit de 17e of 18e eeuw maar we kunnen aannemen dat zij oudere voorgangers hebben gehad. Veel boerderijen liggen schuin aan de weg. Ze volgen de lijn van de ontginningssloten.

Dagboek van de Razzia Rotterdam, November ‘ 44: Naar het front

“Een dag van grote verandering. We krijgen brood, boter en worst en moeten om drie uur op het station van Essen zijn. Om half zes vertrekken we in goederenwagons en we arriveren om half tien op de plaats van bestemming, Empel, een dorpje aan de lijn Essen-Wesel-Emmerich, dicht bij het stadje Rees en niet ver van de Nederlandse grens, maar ook dicht bij de Rijn. En daar liggen de Duitse en Geallieerde legers tegenover elkaar. “

Lees meer in ons decembernummer [link]

September nummer 2020