logo_HV_2022_25jrLR

Decembernummer (2019) van ‘Rond Leidsche Rijn en Vleutensche Wetering’

door | 20 december 2019 | Tijdschriften

Vanaf donderdag 19 december wordt het decembernummer van ‘Rond Leidsche Rijn en Vleutensche Wetering’ weer verspreid onder onze leden.

 

 

 

Deze editie bevat weer een groot aantal interessante artikelen waaronder:

  • ‘Vervlogen tijden, vastgelegd door Chris Schut, een vroegere dorpsbewoner’ (1) door Evalien van ‘t Veen
  • ‘Gebroeders Bonenkamp, De Meern’ door Jan Schutte.
  • De Vlinderhof in het Máximapark bestaat 5 jaar’ door Veronique Voorn-Verkleij

 

Vervlogen tijden, vastgelegd door Chris Schut, een vroegere dorpsbewoner’ (1) door Evalien van ‘t Veen

Toen ik begin 2019 de gedetailleerde tekeningen van Chris Schut (1912 -2000) ontdekte op de website van het Utrechts Archief werd ik verrast. Hij heeft vanaf 1919 zo’n 25 jaar in De Meern gewoond in het Poortgebouw Tjepmastate (toen gemeente Oudenrijn). Zijn hele leven legde hij zeer waarheidsgetrouw vele plekken o.a. in en om  Utrecht vast in tekening of prent. Deze vroegere buurman verdiend het om eens in de schijnwerpers gezet te worden, zeker ook omdat hij een van Utrechts productiefste tekenaars is geweest die zijn omgeving nauwgezet op papier zette. In drie delen zal ik zijn leven en veel van zijn werk dat aan deze regio te linken is bespreken. Dit eerste deel gaat vanzelfsprekend over zijn jongere jaren en hoe hij tekenaar werd en ik bespreek diverse tekeningen die De Meern als onderwerp hebben.

Christiaan Johannes Theodorus Schut is geboren op 30 december 1912 in Amsterdam en overleden 1 november 2000 te Zeist. Zijn beroep was tekenleraar en tekenaar (potlood & aquarel, techniek: penseeltekenen). In opdracht van gemeentes en als vrij werk tekende hij veelvuldig o.a. de volgende onderwerpen: architectonische onderwerpen, topografische voorstellingen, oorlogstaferelen en Rotterdamse havengezichten. Lees meer in het decembernummer.

Terug naar de pagina over ons tijdschrift.

 

Gebr. Bonenkamp, De Meern‘ door Jan Schutte

In Deil,-in de woning van Annemiek van de Grint- Bonenkamp  en haar echtgenoot Kees-  praten we uitgebreid over de geschiedenis van de familie Bonenkamp. In het bijzonder over die van het bedrijf van de Gebr. Bonenkamp. Hoewel de traceerbare oprichtingsdatum van de smederij lang geleden is, (in 1885) gaat het gesprek vooral over laatstgenoemde datum als oprichtingstijdstip van smederij Andries (of Andreas) Bonenkamp. Deze Andries is afkomstig uit  Noord-Holland (Spanbroek) en heeft  ‘wortels’ in de omgeving van Münster, Duitsland (Osterwick-Rosendahl). Zijn  afkomst is na te gaan tot ca.1800.

Hij neemt in De Meern een bestaande smederij  aan de Zandweg over nabij de oude Meernbrug over de Leidse Rijn. In 1885 hoort de bebouwing ten noorden van de Leidse Rijn tot de zelfstandige gemeente Vleuten. Vleuten was zelfstandig tot 1-1-1954 ! Lees meer in het decembernummer.

Terug naar de pagina over ons tijdschrift.

 

De Vlinderhof in het Máximapark bestaat 5 jaar‘ door Veronique Voorn-Verkleij

Afgelopen burendag 28 september hield de vrijwilligersgroep van de Vlinderhof een plantjesmarkt met planten uit de eigen tuin. Na het scheuren en herinrichten van de tuin blijft er altijd genoeg over om te verkopen. Van de opbrengst worden de vrijwilligers weer voorzien van koffie, thee, gereedschap en kleding. Omdat het burendag is, worden er rondleidingen gegeven in de tuin, want per slot van zake zijn alle inwoners van wijk 9 en 10 een beetje buur van het Máximapark en dus ook van de Vlinderhof. Een mooie gelegenheid om eens nader kennis te maken met deze groep enthousiastelingen. En nog mooier: ik tref er de initiatiefnemer van deze bijzondere tuin: Marc Kikkert. Omdat de weergoden het enigszins laten afweten op burendag hebben wij een gesprek in het nieuwe onderkomen van de vrijwilligers. Dit kon gerealiseerd worden door sponsoring nadat het oude onderkomen door vandalisme was vernield. Sindsdien zijn er veiligheidsmaatregelen zoals een camera en een alarm en hebben de vrijwilligers een app met alarm. Onder genot van koffie en thee vertelt Marc hoe de tuin is ontstaan.

Leidsche Rijner Marc Kikkert was, toen hij ruim tien jaar geleden in Langerak kwam wonen, een typische Vinexbewoner: een bakstenen huis en zijn tuin een tegelparadijs met een tuinset erop. De enige planten stonden op een regenbestendige poster die aan de bouwmarktschutting hing. De meeste mensen ontdekken pas in een hete zomer dat je op je tegelparadijs een omelet kunt bakken. Marc zag dat het anders moest. Dus gingen er tegels uit en planten in. Voordat hij erg in had, had hij een tuin en daarmee een hobby: tuinieren. Met kwekerijbezoek, plantjesliefde en alles wat daarbij hoort. Zijn grote inspiratiebron was de tuinarchitect Piet Oudolf. Lees meer in het decembernummer.

Terug naar de pagina over ons tijdschrift.