logo_HV_2022_25jrLR

Tentoonstelling 100 jaar tuinbouw

100 jaar tuinbouw

Van januari tot en met 29 april 2023 was er in de Broederschapshuisjes een tentoonstelling over de geschiedenis van 100 jaar grootschalige tuinbouw in het gebied rondom Vleuten (ongeveer rondom het gebied van het Máximapark).

Te zien waren foto’s van tuinderijen, het transport van groenten en bloemen over de Vleutense wetering. En natuurlijk foto’s van de tuindersfamilies, en beelden en documenten over de proeftuin, de tuinbouwschool en de veilingen. Tot slot de berichten over de verplaatsing van de tuinbouw naar aanleiding van de ontwikkeling van de wijk Leidsche Rijn.

En een tweetal filmpjes die speciaal voor deze tentoonstelling waren gemaakt over de ontwikkeling en afbraak van de tuinbouw tussen 1900 en 2000, en over de wijze waarop de tuinders omgingen met de beëindiging van hun bedrijven en de aanleg van de nieuwe wijk Leidsche Rijn.

Tuinbouw-tentoonstelling-66737

Op de eerste etage van de Broederschapshuisjes is nog steeds een interactieve presentatie verspreid over drie beeldschermen. Daarop kun je precies zien waar de meer dan honderd tuinders gewerkt en gewoond hebben. Ook kun je gedetailleerde informatie opvragen over elke tuinderij in ons gebied. En kijken en luisteren naar interviews met de tuinders over de opbouw van hun bedrijf en de gedwongen afbraak van hun bedrijf door de komst van de wijk Leidsche Rijn. Deze interactieve presentatie is permanent en blijft dus ook na 29 april te bekijken.