logo_HistVer_2021_vierkant

Romeinen

Romeinen

De Romeinen hebben bijna vijfhonderd jaar on ons land gewoond, gewerkt en gevochten. Eén van de Romeinse nederzettingen bevond zich hier langs de Rijn. Een castellum; en verderop langs de Rijn hadden ze meerdere uitkijktorens. Het castellum Hoge Woerd is  op precies dezelfde plaats herbouwd als waar het ooit stond. Ook is er een uitkijktoren herbouwd op het castellumterrein.
Zie ook in de Canon van Leidsche Rijn:
Romeinen langs de Limes
Dorp naast het castellum
Schepen over de Rijn

Romeinenkaart

Romeinenkaart

Castellum Hoge Woerd

Boerderij De Hoef

Castellum Hoge Woerd is een eigentijdse herbouw van van het Romeinse fort dat enkele eeuwen op precies dezelfde plaats stond. Een archeologiemuseum waar de geschiedenis van de Romeinen in het hart van ons land zichtbaar wordt gemaakt. Het museum geeft verder een prachtig beeld van hoe er hier in onze omgeving zo’n 3000 jaar lang werd geleefd.

In ons verenigingstijdschrift zijn in de loop van de jaren veel artikelen geschreven over het castellum Hoge Woerd. Klik hier voor een overzicht.

 

De Meern 1

Boerderij De Hoef

In 1997 werd in een uithoek van een van de eerste wijken van Leidsche Rijn op één dag de hele infrastructuur van de Romeinse grens (limes) gevonden: de grensweg, de rivier en hét kroonjuweel van Museum Hoge Woerd: het schip ‘De Meern 1’. Deze vondst markeerde de start van omvangrijk archeologisch onderzoek, het grootste in zijn soort ooit in Nederland gedaan.

Badhuis

Maquette van het Romeinse badhuis bij het castellum

Voor de hoofdingang van het castellum  is een visualisatie te zien van het best bewaarde badhuis dat we in Nederland bij een castellum kennen. Het gebouw werd in 1940 voor een klein deel opgegraven, maar als gevolg van het uitbreken van de oorlog haastig weer toegedekt. Daardoor ging de precieze locatie verloren maar in 2006 zijn de muurresten door middel van grondradar nauwkeurig in kaart gebracht. De radarbeelden getuigen net als de foto’s uit 1940 van een voor ons land unieke conservering.

 

Wachttorens

Maquette van het Romeinse badhuis bij het castellum

Bij de ingang van het castellumterrein staat een herbouw van de Romeinse wachttoren die in 2002 een aantal kilometer verderop is opgegraven. Die ontdekking was indertijd groot nieuws. Nog nooit was een zo goed bewaarde houten wachttoren gevonden.

In ons verenigingstijdschrift vind je meerdere artikelen over de herbouw van de Romeinse wachttoren in De Meern. (Zie: 2012-2 p.21, 2012-3 p.21 en 2013-2 p.25)

 

De Limes