Romeinen
Romeinen
De Romeinen hebben ruim vierhonderd jaar on ons land gewoond, gewerkt en gevochten. Eén van de Romeinse nederzettingen bevond zich hier langs de Rijn. Een castellum; en verderop langs de Rijn hadden ze meerdere uitkijktorens. Het castellum Hoge Woerd is op precies dezelfde plaats herbouwd als waar het ooit stond. Ook is er een uitkijktoren herbouwd op het castellumterrein.
Zie ook de Canon van Leidsche Rijn:
De Limes
Meer informatie over het Romeinse Rijk is te vinden op romeinen.nl, limeswerelderfgoed.nl en Erfgoed Utrecht. Er is ook een wandelroute over de Limes. Voor de grenzenloos geïnteresseerden is er vici.org.
De grens van het Romeinse Rijk – de Limes – was 2000 jaar geleden bijna 6000 kilometer lang en omvatte het gebied rond de Middellandse Zee.. Het gedeelte van Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland en verder naar het oosten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts wordt de Neder-Germaanse Limes genoemd. Langs deze grens, die grotendels langs de Rijn liep zijn vele archeologische vondsten gedaan; resten van forten, schepen, wapens, gereedschap en ook veel gebruiksvoorwerpen. Veel is nog ondergronds bewaard. Op een aantal plaatsen zijn delen van de Limes weer zichtbaar gemaakt. Castellum Hoge Woerd is een reconstructie op ware grootte van een Romeins fort op exact dezelfde plaats als waar het zo’n tweeduizend jaar geleden stond. In Utrecht zijn de restanten van fort Trajectum weer zichtbaar gemaakt in het bezoekerscentrum DOMunder. De Neder-Germaanse Limes staat sinds 2021 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.
Opgraving van een moerasbrug in Rijnvliet.
Kaart van Romeinse vindplaatsen in Utrecht.
Castellum Hoge Woerd in vogelvlucht.
Castellum Hoge Woerd
Castellum Hoge Woerd is een eigentijdse herbouw van van het Romeinse fort dat enkele eeuwen op precies dezelfde plaats stond. Een archeologiemuseum waar de geschiedenis van de Romeinen in het hart van ons land zichtbaar wordt gemaakt. Het museum geeft verder een prachtig beeld van hoe er hier in onze omgeving zo’n 3000 jaar lang werd geleefd.
In ons verenigingstijdschrift zijn in de loop van de jaren veel artikelen over het castellum Hoge Woerd verschenen. Klik hier voor een overzicht.
Zie ook de korte documentaire over de collecie van Museum Hoge Woerd.
De Meern 1
In 1997 werd in een uithoek van een van de eerste wijken van Leidsche Rijn op één dag de hele infrastructuur van de Romeinse grens (limes) gevonden: de grensweg, de rivier en hét kroonjuweel van Museum Hoge Woerd: het schip ‘De Meern 1’. Deze vondst markeerde de start van omvangrijk archeologisch onderzoek, het grootste in zijn soort ooit in Nederland gedaan.
Badhuis
Voor de hoofdingang van het castellum is een visualisatie te zien van het best bewaarde badhuis dat we in Nederland bij een castellum kennen. Het gebouw werd in 1940 voor een klein deel opgegraven, maar als gevolg van het uitbreken van de oorlog haastig weer toegedekt. Daardoor ging de precieze locatie verloren maar in 2006 zijn de muurresten door middel van grondradar nauwkeurig in kaart gebracht. De radarbeelden getuigen net als de foto’s uit 1940 van een voor ons land unieke conservering.
Wachttorens
Bij de ingang van het castellumterrein staat een herbouw van de Romeinse wachttoren die in 2002 een aantal kilometer verderop is opgegraven. Die ontdekking was indertijd groot nieuws. Nog nooit was een zo goed bewaarde houten wachttoren gevonden.
In ons verenigingstijdschrift vind je meerdere artikelen over de herbouw van de Romeinse wachttoren in De Meern. (Zie: 2012-2 p.21, 2012-3 p.21 en 2013-2 p.25)