(Oude) projecten

De historische vereniging heeft met haar vrijwilligers in de afgelopen jaren een groot aantal projecten uitgevoerd. Hieronder vindt u een selectie:

 

Het Aelius-project

In 2012 heeft de historische vereniging in samenwerking met studenten van de Hogeschool voor de Kunsten (HKU)  het project “Aelius en het Tijdportaal” gerealiseerd. Aelius is een Romeinse slaaf die gevangen zit in het castellum. Hij heeft een professor om hulp gevraagd om verder te komen in zijn leven. Met een z.g. “Spulletjesspeurder”, een iPad met Augmented Reality software,  kan de professor objecten zien die onder de grond liggen. Scholen kunnen bij de historische vereniging een aantal iPad’s lenen waarmee leerlingen op een uitdagende manier geschiedenisles krijgen over de Romeinen en de Limes. Tijdens het werken met de iPad moeten zij opdrachten uitvoeren. Bij de lesstof hoort een DVD die klassikaal behandeld wordt en waarmee de opdrachten gezamenlijk worden nagekeken. Het Aelius-project is in 2010 door Nederland genomineerd voor de prestigieuze Europese Karel de Grote-prijs.

ANWB-borden

In 2006 vierde de historische vereniging haar 25-jarig bestaan. Aan het ANWB-fonds is ter gelegenheid van dit jubileum subsidie gevraagd om op en bij monumenten tekstborden en informatiepanelen te plaatsen. Hierdoor blijft de aandacht gevestigd op deze – soms niet meer zichtbare – historische objecten. Bij twee objecten is een informatiepaneel geplaatst (bij het castellum en bij de ruïne van kasteel Nijevelt).

Op zeven monumenten is in overleg met de eigenaren een tekstbord bevestigd (de Broederschapshuisjes, de Brouwerij, Huis Voorn en de kerken). Bij het 30-jarig bestaan zijn wederom met ANWB-subsidie zes informatiepanelen geplaatst. Dit keer bij de voormalige kastelen Huis Vleuten, Den Engh, De Grauwaert, Den Ham, het riviertje De Heycop en schuilkerk ’t Hoog

0910_bord~hoge~woerd.

De Romeinse wachttoren

3729_wachttoren_2013_kleinIn september 2013 werd de Romeinse wachttoren op de Hoge Woerd opgeleverd. De historische vereniging was niet alleen een groot pleitbezorger van dit mooie bouwwerk maar vervulde ook de rol van opdrachtgever.

Ook binnen Museum Hoge Woerd, op de Hoge Woerd in De Meern, levert de Historische Vereniging een belangrijke bijdrage bij diverse Erfgoed educatie projecten.

 

 

Het Leven in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn.

In 2012 en 2013 bracht de historische vereniging in samenwerking met uitgeverij Quadraat en bureau Fecit een reeks van 12 magazines uit in de reeks “Het Leven in”. De reeks bestond uit de titels Van dorp naar stad, Transport, Tuinbouw, Eten en Drinken, Werken, Onderwijs, Sport, Oorlogsjaren, Cultuur, Monumenten, Zorg & Welzijn en Geloof. Alle nummers, behalve het nummer over Transport zijn nog verkrijgbaar.

 

‘Terug naar toen’

Het project Terug naar Toen heeft zogenaamde remiscentiekoffers ontwikkeld. Bij dit project werden voor ouderen in zorginstellingen koffers met artikelen uit hun verleden samengesteld. Het Reminiscentiekoffers-project is in 2014 afgerond en gereedgekomen met in totaal 6 koffers. Het project heette “Terug naar Toen” en is in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht ontwikkeld. Twee maal drie koffers zijn opgeleverd naar overkoepelende ouderenorganisaties, die vervolgens onderling de koffers ruilen.

Kinderen van Toen

Het project Kinderen van Toen is een zogenaamd oral history project waarbij kinderen van nu kinderen van vroeger interviewen over een bepaalde tijd in hun leven. Via dat project zijn inmiddels drie dvd’s verschenen met de thema’s De Tweede Wereldoorlog (2013), Grootmoederstijd (2014) en Tuinbouwhistorie (2015).

De Limes-app

9533_iziDe Limes-app is in het najaar van 2014 live gegaan. De bedoeling is om in en om plaatsen langs de Limes fiets en wandelroutes te ontwikkelen die men kan lopen dan wel fietsen met behulp van de app. Langs deze routes kunnen mensen vervolgens via de app informatie lezen en beluisteren over de geschiedenis van de Limes. In 2015 heeft de historische vereniging routes ontwikkeld in de omgeving van Vleuten-De Meern en naar Woerden en Utrecht.

De naam van de Limes-app in de Apple-store, Google play-kiosk of de Windowsphone store is ‘IZI travel gids’ en is gratis. De bijbehorende website is www.langsdelimes.nl