Logo Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens Leidsche Rijn

Overig nieuws

Geografisch Informatie Systeem

Dit is een digitale percelenkaart, per provincie op basis van het kadaster van 1832 en gevonden in tal van historische documenten.
De kaart bevat ca. 30.000 percelen. Aan deze percelen wordt tussen 1400 en 1832 bezitsinformatie toegevoegd nodig voor het bereiken van bovengenoemd doel.
Het resultaat daarvan is te zien op www.hisgis.nl van de Fryske Akademy.

Hanneke van Asperen – Romeyn de Hooghe over het Rampjaar en het verval van de Republiek

Kort na het Rampjaar teisterden natuurrampen de Republiek. In een fascinerende prent liet de Amsterdamse etser en graveur Romeyn de Hooghe zien dat menselijk wangedrag tijdens en kort na het Rampjaar de oorzaak was geweest van de allesverwoestende Allerheiligenvloed in 1675, met het verval van de Republiek tot onafwendbaar gevolg. De prent van Romeyn de Hooghe is tot in detail te bekijken op Rijksstudio: http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.466803

Deze serie webinars is een initatief van het Platform Rampjaarherdenking. https://rampjaarherdenking.nl/

Online rondleiding over de tentoonstelling Romeinen langs de Rijn.

Conservator Jasper de Bruin neemt je mee voor een korte online rondleiding over de tentoonstelling Romeinen langs de Rijn. In ruim een kwartier tijd vertelt hij over het leven van alledag langs de Rijn, de rivier die tweeduizend jaar geleden in Nederland de noordgrens vormde van het Romeinse Rijk. Je hoort verhalen over soldaten en families, bouw- en kookkunsten, spellen en vermaak, verbroedering en ruzies. En je ziet natuurlijk de archeologische objecten uit de tentoonstelling die Jaspers verhalen illustreren. Veel kijkplezier gewenst!