Logo Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens Leidsche Rijn

Bestuur

Gerda Oskam – Voorzitter

Lid van de Historische Vereniging ben ik al lang. Dat kan bijna ook niet anders. Ik ben opgegroeid in Vleuten, mijn opa van moederskant werd geboren op de boerderij Hof ter Weijde, een oudtante woonde op boerderij Beefland, mijn betovergrootvader op boerderij Overvoorn op de Zandweg en diverse voorouders en mijn vader waren wethouder of raadslid van Oudenrijn, Veldhuizen of Vleuten-de Meern. En ik heb geschiedenis gestudeerd. Daarnaast woon ik op het punt waar Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn bij elkaar komen, de Alendorperweg. Kortom, de Historische Vereniging was en is echt iets voor mij!

Het gebied van Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn was één gemeente in 1981 toen de Historische Vereniging werd opgericht. Het is door de enorme groei in bevolkingsaantal nog niet helemaal één samenleving. De Historische Vereniging kan een belangrijke rol spelen om een gezamenlijke identiteit te laten ontstaan via ons gemeenschappelijke interesse: wat was hier voor ons? Daarom is mijn motto als voorzitter: “verbinden, verbreden en verdiepen”. Wie helpt hier aan mee?

 

Edwin van den Berg – Penningmeester

Na omzwervingen via Woerden en Maarssen woon ik sinds 1994 in Vleuten, en snel daarna ben ik lid geworden van de Historische Vereniging. Geschiedenis heeft mij altijd geïnteresseerd, met name hoe gebieden zijn geworden tot wat ze nu zijn, en ik ben dan ook een groot fan van oude kaarten.

Professioneel ben ik een geheel andere weg ingeslagen: opgeleid als actuaris ben ik werkzaam geweest bij diverse grote verzekeringsmaatschappijen en een pensioenfonds. Momenteel werk ik bij Athora Nederland, moedermaatschappij van Reaal en Zwitserleven.

Al sinds mijn jeugd zit ik in de atletiekwereld, aanvankelijk louter als atleet, later in diverse bestuurlijke functies. Zo was ik penningmeester en voorzitter van een middelgrote atletiekvereniging, en zat ik in het organisatiecomité van diverse Nederlandse Kampioenschappen die we in de loop der tijd in Utrecht hebben georganiseerd.

Als penningmeester wil ik vanuit mijn expertise graag bijdragen aan een verdere gezonde ontwikkeling van de Historische Vereniging.

 

Arjo Roersch van der Hoogte – Secretaris

Sinds 2013 woon ik samen met mijn partner en drie kinderen in Leidsche Rijn (eerst Terwijde en nu ’t Zand). Een bijzonder aspect aan deze toch bijzondere Vinex wijk zijn de vele (kleine) cultureel-historische plekken.

Tijdens wandelingen loop je langs eeuwenoude stukken wetering of tegen oude omwallingen/grachten van een van de vele kastelen en/of ridderhofsteden die deze buurt rijk was. Ik wil graag een bijdrage leveren om deze rijke historie van Nederlands grootste Vinex wijk te helpen te ontsluiten voor de vele nieuwe bewoners.

Daarnaast wil ik als gepromoveerd (bedrijfs)historicus graag mijn kennis en ervaring inzetten voor de vereniging. Hierbij heb ik vooral veel interesse voor de mdoerne geschiedenis en de persoonlijke geschiedenis van lokale bedrijven en (oud-)bewoners. 

 

Wim de Vrankrijker – bestuurslid Activiteiten en Projecten

Ik ben in 1952 geboren in Harmelen en sinds 1980 wonend in de Meern. De kinderen zijn de deur uit dus geeft dat zeker weer wat tijd om mee te doen met activiteiten voor de gemeenschap. Want er is een motto: als niemand wat doet gebeurt er niks!

In de afgelopen jaren heb ik tal van functies vervuld in diverse verenigingen zowel als vrijwillig medewerker maar ook in bestuursfuncties.Ik heb altijd al feeling gehad met de omgeving en dan ook zeker terug in de tijd. De verhalen van vroeger vertellen zoveel over onze roots.

In mijn dagelijks leven ben ik werkzaam in mijn eigen bedrijf waar wij grote sportevenementen organiseren; een leuk bestaan, onregelmatig en heel afwisselend. In die hoedanigheid denk ik dat ik zeker een bijdrage kan leveren aan de Historische Vereniging. Binnen deze club is naar mijn idee zat te doen op een terrein waar ik mij wel in kan vinden.

 

Hans Scholten – bestuurslid Communicatie en Marketing

Mijn naam is Hans Scholten. Ik woon sinds 2008 met vrouw en twee kinderen in de Balije, vlak langs de oude limes.

Ik ben geïnteresseerd in historie en cultureel erfgoed. En ik vind het leuk om mij in te zetten voor mijn omgeving.  Zo was ik actief voor de Vrienden van het Maximapark, de Wijkraad en welzijnsorganisatie Welzaam. In mijn werkzame leven ben ik communicatieprofessional met een lange staat van dienst in overheid en non-profit organisaties..

Sinds oktober 2020 zet ik me graag in voor de vereniging als Bestuursld Communicatie en Marketing.

 

Belinda Kanters – bestuurslid Museum en Archief

Sinds 2003 woon ik in de Meern. Met mijn man en drie kinderen woon ik aan de Zandweg. Ik woon in een heerlijk huis dat dit jaar zijn 100 jarig jubileum heeft. De Zandweg is natuurlijk één van de oudere straten van de Meern en dus genoeg historie. Heerlijk om naar oude foto’s te kijken van de Zandweg. Met de Leidsche Rijn voor de deur, gaat de geschiedenis nog verder terug. Als een voormalig trekvaart tussen Utrecht en Leiden, is het altijd zeer boeiend om hierover meer te lezen. Dat de Romeinen hier zijn geweest, spreekt helemaal tot de verbeelding. Al die verhalen over onze rijke historie van de omgeving willen we graag aan onze kinderen meegeven. Ik vind het dan ook heel belangrijk dat we een historische vereniging hebben, de archieven, de collecties, naslagwerken, boeken, tijdschriften en een website. Voor het verleden, nu en de toekomst. Voor jong en oud. Daar zet ik mijn graag voor in.

Ik ben per april 2021 aan de slag gegaan als bestuurslid Museum en Archief. 

Vacant – bestuurslid Educatie

 

Organisatie

Ereleden

Meerjaren beleidsplan