logo_HV_2022_25jrLR

Septembernummer (2021) van ‘Rond Leidsche Rijn en Vleutensche Wetering’

door | 24 september 2021 | Tijdschriften

Ons septembernummer van ‘Rond Leidsche Rijn en Vleutensche Wetering’ is weer verspreid en te koop in de Broederschapshuisjes.

 

 

Deze editie bevat weer een groot aantal interessante artikelen waaronder:

  • De derde 10 jaar van onze Historische Vereniging; 2002-2011

  • De Canon van Leidsche Rijn

  • Belangrijke monumenten deels op Utrechtse bodem op Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst

 

En verder:

De voormalige gemeente Oudenrijn in oude foto’s en verhalen (1)

In 1954 werd de gemeente Vleuten-De Meern gevormd uit de voormalige gemeenten Vleuten, Haarzuilens, Veldhuizen en Oudenrijn. Bij deze herindeling verloor de nieuwe gemeente een aanzienlijk deel van de voormalige gemeente Oudenrijn aan Utrecht en Jutphaas, namelijk de polder Galecop aan Jutphaas en de polder Papendorp aan Utrecht. Bij de annexatie van Vleuten-De Meern door Utrecht in 2001 werd Papendorp aan onze kant van het Amsterdam-Rijnkanaal een deel van wijk 9. Omdat onze verenging ook zijn grenzen heeft verlegd en het hele gebied van wijk 9 en 10 wil beschrijven is dat een goede reden om dit vergeten stukje Utrecht onder de aandacht te brengen.

De jeugdpagina besteedt aandacht aan Graaf Junior woensdag 7 juli 2021

Ook het seizoen 2020-2021 van Graaf Junior werd door Jan Bosman en Vera van der Sluis georganiseerd en door hen werd een groep begeleid. Eindelijk kon weer een bijeenkomst worden gehouden. Het was de tweede en meteen ook weer de laatste bijeenkomst van het seizoen 2020-2021. Wij hopen, dat het volgende seizoen weer als vanouds kan doorgaan.

En dan het tweede deel van:

Koude oorlog

In de zomereditie van ons tijdschrift werd het eerste deel van het artikel over de Koude Oorlog gepubliceerd. Dit is het tweede deel. Het derde deel zal worden afgedrukt in het winternummer. Nogmaals wordt verzocht uw informatie en verhalen over de Koude Oorlog in Vleuten, De Meern en Haarzuilens aan ons te laten weten.

1963-1979 Ontspanning

De periode werd gekenmerkt door een oprecht streven van zowel de VS als de USSR om een kernoorlog te vermijden, vanwege de angst voor de vernietigende gevolgen van een kernoorlog voor beide kampen.

Er was dan ook sprake van vele onderhandelingen, variërend van wapenbeheersing tot economische samenwerking. De Sovjetregering duidde deze politiek als vreedzame co-existentie. Beide partijen bleven echter handhaving c.q. uitbreiding van de eigen invloed in de wereld nastreven. Bij meerdere van deze belangentegenstellingen dreigden de VS en de USSR daardoor toch in een direct conflict met elkaar te komen, met een kernoorlog als mogelijk resultaat.