Logo Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens Leidsche Rijn

Het jubileumjaar van onze vereniging is begonnen!

Activiteiten zijn vaak ook online te volgen.

Bij alle activiteiten houden wij ons aan de RIVM richtlijnen

Volg ons ook op Facebook, Instagram en Twitter!

NIEUWS

 

  • Door Cas Frankema, onze webmaster, is een leuke interactieve kaart ontwikkeld met daarop alle historische plekken in onze wijken. ga naar TIRION op de site met veel andere leuke links.
  • Nieuwe agenda voor september 2021 met wandel- en fietstochten van Gilde Utrecht, kijk op  deze link
  • Webinar van SHHV door Martin de Bruijn, 18 mei j.l. over de rol van Bonifatius in onze streek nu terug te zien via onze site
  • Toevoeging over antwoord lezing Kees Rasch over naam “Meentweg” op pagina YouTube HV
  • Overzicht historische cartografische kaarten via wikipedia op onze pagina Links
  • Leuke online lezingen via Erfgoed Utrecht over molens als erfgoed, zie onze pagina Overig nieuws
  • Tijdens de lezing van Jan Huiting heeft een enthousiaste groep buitenlanders meegekeken met de presentatie. Dit als onderdeel van hun integratie in onze samenleving. Kort verslagje en foto kunt u hier lezen.
  • Toegevoegd: de link naar de site van de oude hollandse waterlinie, te vinden onder Links
Boeken voor een habbekrats in de opruiming!

Boeken voor een habbekrats in de opruiming!

Bij de herinrichting van de Broederschapshuisjes is onze boekencollectie kritisch bekeken. Dubbele exemplaren en boeken die niet expliciet over Vleuten, de Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn gaan, kun je nu kopen.   Er staat voor elk wat wils: klik hier voor ons aanbod ...   De genoemde prijzen zijn een indicatie. Tijdens  de openingstijden van de Broederschapshuisjes kun je de boeken bekijken, kopen en contant afrekenen. De opbrengst komt ten goede aan onze vereniging.

Lees meer
Septembernummer (2021) van ‘Rond Leidsche Rijn en Vleutensche Wetering’

Septembernummer (2021) van ‘Rond Leidsche Rijn en Vleutensche Wetering’

Ons septembernummer van ‘Rond Leidsche Rijn en Vleutensche Wetering’ is weer verspreid en te koop in de Broederschapshuisjes.     Deze editie bevat weer een groot aantal interessante artikelen waaronder: De derde 10 jaar van onze Historische Vereniging; 2002-2011 De Canon van Leidsche Rijn Belangrijke monumenten deels op Utrechtse bodem op Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst   En verder: De voormalige gemeente Oudenrijn in oude foto’s en verhalen (1) In 1954 werd de gemeente Vleuten-De Meern gevormd uit de voormalige gemeenten Vleuten, Haarzuilens, Veldhuizen en Oudenrijn. Bij deze herindeling verloor de nieuwe gemeente een aanzienlijk deel van de voormalige gemeente Oudenrijn aan Utrecht en Jutphaas, namelijk de polder Galecop aan Jutphaas en de polder Papendorp aan Utrecht. Bij de annexatie van Vleuten-De Meern door Utrecht in 2001 werd Papendorp aan onze kant van het Amsterdam-Rijnkanaal een deel van wijk 9. Omdat onze verenging ook zijn grenzen heeft verlegd en het hele...

Lees meer
De Broederschap geeft les in ons museum

De Broederschap geeft les in ons museum

De eigenaar van ons museum, de Broederschap van Onze Lieve Vrouwe, bestaat dit jaar 550 jaar. In die 550 jaar is er veel gebeurd in ons gebied. In het kader van hun 550-jarig jubileum is de Broederschap gestart met een lesprogramma voor in eerste instantie de Kees Valkensteinschool. De eerste lessen werden eind september en begin oktober gegeven in ons museum door ons erelid Ad van Zoeren, samen met een Broeder van de Broederschap, Fred van der Tempel.  

Lees meer
Succesvolle Open Monumenten Dag

Succesvolle Open Monumenten Dag

Een kleine 100 mensen bezochten ons museum De Broederschapshuisjes op zaterdag 11 september. Ruim 50 mensen bleven in ons museum en bekeken de permanente tentoonstelling van schilderijen over markante plekken in onze regio en de speciale tentoonstelling over 40 jaar Historische Vereniging in 40 omslagen van ons tijdschrift. Verder was er een film over de jaren '50 in De Meern. De andere helft van de bezoekers namen deel aan 3 fietstochten langs de Limes in onze buurt. Zoals u weet zijn een aantal plekken van de Limes benoemd tot UNESCO Werelderfgoed. Deze fietstochten organiseerden we in samenwerking met Museum Hoge Woerd.

Lees meer