11 december: Kastelen rondom Utrecht, een lezing door Fred Vogelzang

Op dinsdag 11 december zal historicus Fred Vogelzang een lezing houden over de historie van de vele kastelen in onze regio.

kasteel Nijeveld
kasteel Nijeveld

In Nederland hebben ooit zo’n 2500 kastelen gestaan, waarvan 80% is verdwenen. In de provincies Utrecht en Gelderland zijn de meeste van deze monumentale gebouwcomplexen nog bewaard gebleven, maar ook hier heeft veel de tand des tijds niet doorstaan. In het gebied van Vleuten, De Meern, Haarzuilens en de directe regio daaromheen zijn nog diverse kastelen te bewonderen, met als beroemdste waarschijnlijk De Haar. Andere kastelen zijn bijna niet meer als zodanig herkenbaar, omdat ze in de zeventiende eeuw zijn omgevormd tot buitenplaats.

In deze lezing wordt een historisch overzicht gegeven van de bewogen geschiedenis van kastelen en buitenplaatsen in Nederland, gelardeerd met veel voorbeelden uit de regio Vleuten-De Meern. Thema’s die aan de orde komen zijn functie en uiterlijk, bewoners en eigenaren, interieur en tuinen en parken en het moderne gebruik van kastelen en buitenplaatsen.

Fred Vogelzang
Fred Vogelzang

Dr. Fred Vogelzang (1961) studeerde geschiedenis en museologie in Utrecht en Leiden. In 2010 is hij gepromoveerd op een studie over ‘een woonplaats voor fatsoendelijke luyden’: de soevereine baronie IJsselstein 1720 – 1820. Hij werkte zeven jaar als docent en onderzoeker bij de universitaire lerarenopleiding in Utrecht. In 1992 werd hij provinciaal historicus bij Erfgoed Utrecht. Als redacteur en auteur was hij betrokken bij vele publicaties op het gebied van lokale en regionale geschiedenis en ondersteunde hij historische verenigingen en lokale erfgoedorganisaties. Sinds 2018 is hij werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker bij de Nederlandse Kastelenstichting, het kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats. Hier is hij nauw betrokken bij begeleiding van studenten en stagiaires. Daarnaast is hij hoofdredacteur van het blad “Kasteel & Buitenplaats” en diverse NKS publicaties.

De locatie van deze lezing is buurtcentrum de Weide Wereld, Teunisbloemlaan 48 te Vleuten (Vleuterweide)

Aanvang: 20:00 uur. Zaal open: 19:30 uur. Kosten €5,00 per persoon. Leden HV: €2,50

Graag vooraf opgeven activiteiten@histvervdmh.nl

Geef een reactie